KATALOG NAJLEPSZYCH FIRM
 
  STRONA GŁÓWNA BUDOWNICTWO INTERNET TRANSPORT TURYSTYKA USŁUGIStyczeń 17 2018 10:50:37 
 
Nawigacja
STRONA GŁÓWNA
BUDOWNICTWO
INTERNET
TRANSPORT
TURYSTYKA
USŁUGI
GALERIA
FORUM
LINKI
KONTAKT
SZUKAJ
KONKURS POETYCKI
KONKURS PROZATORSKI
KONKURS FOTOGRAFICZNY
KONKURS PLASTYCZNY
ARKUSZE LITERACKIE LU/MA/KWIE'08/POEZJA
ARKUSZE LITERACKIE LU/MA/KWIE'08/PROZA; DRAMAT
PROJEKTY NASZYCH PRZYJACIÓŁ
DZIELMY SIĘ MIŁOŚCIĄ
ZAPOWIEDZI WYDAWNICZE; RECENZJE
BANNERY
FORMULARZ ALL PAY
Columbus
Puławy
Columbus
Wrocław
Detroit
Łódź
Holywell
Dąbrowa Górnicza
Gunzenhausen
Amsterdam
Kraków
Kraków
Nowy Jork
Waszyngton
Dallas
Chicago
Broomfield
Buffalo
Berlin
Poznań
Paryż
Los Angeles
Brazylia
Houston
Teodozja
Afryka
San Francisco
Montreal
Kiel
Nowy Sącz
Aranżacje
na budowę!
Lustra
Chemia
Komornik
Finanse
Filmy
Fotografia
Obrazy
Portrety
Informatyka
Internet
Promocje
Marketing
Nieruchomości
Wspólnoty
Producenci
Tkaniny
Finanse
Filmy
Sklep
Gry
Noclegi
Czystość
Stomatologia
Stomatolog II
Zdrowie
Uroda
Hodowle
koła
wesele
usługi kosmetyczne
kredyty
bezpieczeństwo
bezpieczeństwo
zabezpieczenia
sesje
terapia
ogrzewanie
budowa
wczasy
energia
domy
oczka
wakacje
badania
drzwi
terapia
pianina
czas
reklama
reklama
ogłoszenia
sklep
hurt
podłoża
foto
badania rynku
rozrywka
napoje
ekspresia
polityka
uroda
granie
długi
film
dla zwierząt
Ostatnie Artykuły
DERBY
COACHING
VIVOMARK
IRO POLSKA
TYNIECKIE NIERUCHOMOŚCI
Na Forum
Najnowsze Tematy
I am the new one
szahivu
gylnywr
ybzqnfb
axfxlhm
Najciekawsze Tematy
Propozycja-pytani... [8]
Sprawa Bieżąca- m... [6]
Nowości na forum [6]
Nadajesz sie na g... [2]
co w sprawie kon... [2]
Techniczne
Ustaw jako stronę startową
--------------------
Dodaj do ulubionych
--------------------
Wyślij ten adres znajomemu
--------------------
Online
Gości Online: 1
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanch Uzytkowników: 432
Najnowszy Użytkownik: Corpog68
To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie
Produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników to makaron, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań. Najstarszy makaron znaleziono w Chinach, miał cztery tysiące lat i ok. 20 cali długości. Znaleziono go w wiosce z okresu neolitu nad brzegami Żółtej Rzeki. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Według legendy do Europy miał go jakoby sprowadzić wenecki podróżnik, Marco Polo. Jest to jednak tylko legenda, bowiem już tysiąc lat wcześniej, w II wieku naszej ery, rzymski badacz Galen wspomniał o tego typu potrawie, natomiast Muhammad al-Idrisi udokumentował istnienie suszonego makaronu (takiego, jak współczesny) w południowych Włoszech, na Sycylii i w Trabii ok. XII wieku, czyli jeszcze przed narodzinami Marco Polo. a proces produkcji makaronu składają się: przygotowanie surowców, sporządzenie ciasta, formowanie i wykrawanie, suszenie, sortowanie oraz pakowanie produktu gotowego. Podstawowym surowcem do produkcji makaronu jest kaszka makaronowa (semolina) lub mąka makaronowa, której skład różni się od składu mąki stosowanej do produkcji pieczywa (m.in. zawiera ona więcej glutenu). Zarówno mąka do produkcji makaronów, jak i semolina są otrzymywane z pszenicy twardej. Dobrą mąkę makaronową można również uzyskać z odpowiednio dobranych mieszanek pszenicy zwyczajnej[2]. Kolejnym ważnym surowcem jest woda. Powinna ona spełniać wymagania wody przeznaczonej do picia. Jej dodatek jest o około 50% mniejszy niż w przypadku ciasta przeznaczonego do produkcji chleba. W zależności od sposobu wytwarzania ciasta, woda stosowana do wyrobu makaronu powinna mieć odpowiednią temperaturę. Gdy produkuje się makaron z mąki innej niż pochodząca z pszenicy twardej lub też w celu wzbogacenia produktu, stosuje się dodatek jaj. Innymi składnikami dodawanymi do makaronów mogą być między innymi barwniki (np. karotenoidy, sok ze szpinaku). Ciasto makaronowe uzyskuje się przez zmieszanie opisanych wcześniej surowców. Do jego wytworzenia nie stosuje się środka spulchniającego. Ze względu na stosunkowo niewielki dodatek wody, sporządzenie ciasta wymaga ugniatania z dużą siłą. Formowanie makaronu odbywa się na zasadzie tłoczenia pod ciśnieniem, krajania lub też wyciskania. Makaronom nadaje się różnorodne kształty. Spotykane są m.in. wstążki, rurki, muszelki, świderki, nitki, kokardki, a także okolicznościowe kształty związane ze świętami. Tradycyjne makarony Dalekiego Wschodu, formowane są ręcznie, poprzez rolowanie i rozciąganie wielokrotnie składanego podłużnego kawałka ciasta. Makarony produkcji domowej, m.in. w kuchni polskiej, wykonuje się przez cięcie zrolowanego płata rozwałkowanego cienko ciasta, przez co uzyskuje się wstążki zbliżone do włoskich tagliatelle, przed gotowanie lekko podsuszane na stolnicy. Po uformowaniu makaron poddaje się suszeniu. Suszenie makaronu przebiega w trzech etapach: Suszenie wstępne – stosuje się tutaj powietrze o niskiej wilgotności oraz dość wysokie temperatury, aby zapobiec sklejaniu się makaronu). Suszenie właściwe – zwiększenie wilgotności prowadzi do równomiernego suszenia makaronu. Suszenie końcowe – dosuszenie do końcowej wilgotności, stosowane dla form o dużych rozmiarach. Po wysuszeniu i posortowaniu, makaron jest pakowany – w handlu jest on dostępny najczęściej w ok. półkilogramowych opakowaniach.
Komentarze
Brak komentarzy.
Dodaj komentarz
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze.
Oceny
Dodawanie ocen dostępne tylko dla zalogowanych Użytkowników.

Proszę się zalogować lub zarejestrować, żeby móc dodawać oceny.

Brak ocen.
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Copyright by digital © 2007
565045 Unikalnych wizyt

Powered by v6.01.6 © 2003-2005 | Original DAJ Glass Theme by: Dustin Baccetti : Ported for PHP-Fusion by:

Załóż : Własne Darmowe Forum | Własną Stronę Internetową | Zgłoś nadużycie